Chelinda project Malawi

Laatste nieuws
Het aantal betalende bezoekers van de Pullenhof neemt toe! In 2015 konden wij € 350 overmaken aan Chelinda. In 2016 groeide het bedrag naar  € 1250. In 2017 hebben we zelfs € 1600 opgehaald!

Achtergrond
In december 2014 maakten wij een rondreis door Malawi. Wij waren enorm onder de indruk van de mensen in dit contrastvolle land. Met heel, heel weinig middelen proberen zij een bestaan op te bouwen en hun kinderen de kans te geven zich te ontwikkelen.

Wij dragen onderwijs allebei een warm hart toe: Matthé als oud-rector in het voortgezet onderwijs  in Utrecht en Helma als manager P&O voor een groot onderwijsbestuur in Amsterdam. Toen wij tijdens ons verblijf in Chelinda in het Nyika National Park kennis maakten met Lauren Slater en hoorden van haar initiatief om in dit afgelegen gebied in het noorden van Malawi een onderwijsproject van de grond te krijgen, gingen onze harten sneller kloppen en onze handen jeuken.

We willen letterlijk een steentje bijdragen – de kinderen van Chelinda verdienen een kans op goed onderwijs in een goed schoolgebouw! Om die reden zijn in 2015 en 2016 alle opbrengsten van De Pullenhof (toegang, rondleidingen, groepsbezoeken en donaties) naar dit fantastische initiatief gegaan.

Met ingang van 2017 steunen wij naast het Chelinda project ook een student gedurende zijn universitaire opleiding Hospitality Management. We dragen bij in het collegegeld, boekengeld en hebben hem kunnen voorzien van een laptop.

Malawi 3
Het maken van de fundering

Wilt u na het lezen van de projectbeschrijving hieronder meer informatie over het project of een gift doen? Stuur een e-mail aan info@depullenhof.nl en we nemen contact met u op.

Projectbeschrijving (door Lauren Slater, projectleider)
In januari 2014 verhuisde ik naar Chelinda in Nyika Nationaal Park met mijn man Richard en 2 jonge kinderen. Ik wilde onze oudste naar de lokale peuterschool laten gaan. Ze startte met dagelijks bezoek maar de omstandigheden waren zo verschrikkelijk dat ze telkens ziek werd, waarop ik uiteindelijk besloot haar voortaan thuis te houden.

Sindsdien heb ik kleine dingen ondernomen om de twee vrouwen die vrijwillig bijna 50 kinderen onder hun hoede hebben, te ondersteunen. Bijvoorbeeld door kleurpotloden, verf en papier te geven om posters te maken die het gebouw opvrolijken. De school is gevestigd in een kleine ruimte met muren aan drie kanten. De vierde zijde is volledig blootgesteld aan de elementen. Het is bitter koud in Chelinda voor ten minste de helft van het jaar, met zelfs vorst in juli en augustus. De kinderen (2 t/m 5 jaar) hebben geen enkele bescherming tegen de elementen. Dit is in mijn ogen absoluut onaanvaardbaar.

Ik heb inmiddels via het Small Grant Programme een subsidie gekregen waarmee ik een project kan starten  om de onderwijsomstandigheden aanzienlijk te verbeteren. De subsidie is echter niet toereikend om het project te laten slagen en ik ben op zoek naar aanvullende fondsen. Dat De Pullenhof een bijdrage gaat leveren, vind ik geweldig!

Doelen
Met het project heb ik de volgende vier doelen voor ogen.

1. De bouw van een school met 2 lokalen met een inpandige keuken.
Op deze manier kunnen we de kinderen dagelijks een warme maaltijd bieden. Deze maaltijden worden gesponsord door mijn werkgever (Central African Wilderness Safaris – CAWS). De keuken fungeert ook als lokale bakkerij en biedt daarmee werkgelegenheid voor de vrouwen in het dorp die daar verblijven omdat hun partner voor het Nationaal Park werkt (bij CAWS,  het Ministerie van Natuur of andere natuurbeschermingsorganisaties).  Chelinda bestaat op grond van deze werkgevers. De regels van het park verbieden grootschalige bedrijvigheid, maar met een goede oven kan een bakkerij worden opgezet die de hele gemeenschap van meer dan 300 mensen kan voorzien van brood en banket.  Daarmee kunnen de 2 twee vrijwilligers zich een inkomen verwerven.

De eerste bakstenen

2. Renovatie huidige basisschool.
Momenteel zitten er 200 kinderen op de basisschool. Er zijn maar vier leerkrachten. In de toekomst zou ik dat aantal graag uitbreiden. In eerste instantie wil ik echter de onderwijsomstandigheden verbeteren en de pedagogische-didactische kwaliteiten van de leerkrachten.

De lokalen zijn koud – er is geen verwarming en ze hebben geen deur. Sommige ramen zijn stuk en er zijn te weinig meubilair. Het is er donker. Ik wil de lokalen opknappen met een lik verf, verwarming installeren, deuren aanbrengen, ramen repareren en bureaus bij plaatsen. Aangezien we gratis brandhout hebben uit het nationaal park, zullen zowel de verwarming als alle reparaties met lokaal hout worden uitgevoerd. Hout van oude – niet natuurlijke – plantages mag worden gekapt om  de oorspronkelijke flora te herstellen.

3. Oprichten lerarenwoning.
Twee van de leerkrachten slapen momenteel in de ijskoude lokalen. Ik ben er zeker van dat het bouwen van een echt thuis voor deze mensen een stimulerend effect zal hebben op hun inzet voor hun werk. Ze werken nu echt onder zeer moeilijke omstandigheden.

4. Oprichten Dorpshuis
Als laatste zou ik graag een gemeenschapsgebouw oprichten. Er is bijvoorbeeld een geweldig toneelclub, die geen plek heeft om te repeteren of uitvoeringen te houden. Een gemeenschapsgebouw kan ook dienst doen voor kerkelijke bijeenkomsten en binnenactiviteiten bij slecht weer, b.v. sport.

Uitvoering
Het project wordt uitgevoerd door de gezamenlijke staf en  het management van alle organisaties die werkzaam zijn in Nyika National Park, samen met de lokale bevolking. Betrokkenheid en enthousiasme van leerlingen en leerkrachten bij de totstandkoming van onze ideeën is groot.

Ikzelf ben persoonlijk verantwoordelijk voor het management van het project, de administratie en de verantwoording van budgetten.

Ik krijg daarbij ondersteuning van mijn collega Patrick Mfune van Chelinda CBO die de dagelijkse leiding over de bouw heeft.

Ik hoop enorm dat we met uw steun de levens van de vrouwen en kinderen in deze afgelegen, koude en prachtige uithoek van Malawi kunnen verbeteren!

Aanvulling februari 2016
Tot onze ontsteltenis ontvingen wij in juni 2015 bericht dat Richard, de man van Lauren, plotseling was overleden. Dit is een grote klap voor haar en haar familie. Lauren heeft Malawi begin 2016 verlaten en woont en werkt in Zuid-Afrika. Lauren draagt Malawi en Chelinda, de plek waaraan zij veel goede herinneringen heeft, een warm hart toe en zij is nog steeds betrokken bij het project. Wij steunen haar van harte in deze moeilijke periode. Lauren is een bijzonder mens: ondanks dit onvoorstelbare verlies vindt ze de kracht om te blijven bijdragen aan een betere wereld met haar inzet voor het project in Chelinda.