Introductie

De Pullenhof is verkocht! Per 1 april 2019 gaan huis en tuin over in andere handen. De nieuwe eigenaren zijn net zo enthousiast als wij over de plek en de tuinmogelijkheden. Ze nemen de tijd om de tuin te leren kennen en om die reden is vanaf 1 april de tuin gesloten voor bezoek, ook voor leden van de NTS en groepen. Open tuindagen zijn er incidenteel. Kijk daarvoor op de pagina Openingstijden.

Wij hopen korte termijn elders in Nederland een nieuw en uitdagend tuinproject te vinden. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen. En natuurlijk dank voor uw bezoek de afgelopen jaren, wat hebben we daarvan genoten! Graag tot ziens op een andere plek!

Welkom in : De Pullenhof.
Ruim 4000 m2 in Schalkwijk (gemeente Houten, Utrecht), doorsneden door de Blokhovense Voorvliet.

De Pullenhof

Polder Blokhoven is rond 1175 ontgonnen. Eeuwenlang stond op deze plek een molen.  De molen werd in 1880 door de firma Smulders vervangen door een stoomgemaal, dat in 1923 werd omgebouwd tot elektrogemaal. Zo moet het er hier ongeveer hebben uitgezien (de foto is van het gemaal in polder Breukelerwaard):

Sinds januari 1994 wonen wij op deze prachtige plek. Hier kunnen wij onze liefde voor groen, groei en schoonheid naar hartenlust botvieren. Lekker zitten in de tuin en rustig genieten? Dat komt zelden voor – we zien altijd wel iets dat onze aandacht of inspanning vraagt.

Het basisontwerp voor de tuin is in 1994 gemaakt door Henk Gerritsen. In de loop van de jaren hebben we verschillende aanpassingen gedaan: een tuin is immers geen statisch ‘ding’ maar ontwikkelt zich voortdurend.

Vanaf 2016 hebben we veel tijd gestopt in het vernieuwen en tegelijkertijd onderhouds-vriendelijker maken van de tuin. Dat doen we in nauwe samenwerking met  Carrie Preston (Studio TOOP, Amersfoort).

Carrie loopt als een ‘critical friend’ regelmatig de tuin met ons door, kijkt kritisch en stelt met ons verbeterplannen op. We worden enorm geïnspireerd de handen uit de mouwen te steken. Zo met zijn tweeën in de tuin waren we toch een beetje ‘bedrijfsblind’ geworden en het gesprek met een creatieve  en doortastende geest is precies wat we nodig hebben.

Concreet is de visie achter de genomen maatregelen:

  • Grotere groepen (vooral belangrijk voor het onderhoudsarmer maken)
  • Eigenheid van de verschillende delen van de tuin te versterken
  • Tevens enkele planten gebruiken en door herhaling om de eenheid door de tuin te vormen, verbinden
  • Bestaande lijnen versterken
  • Entrees en overgangen benadrukken
  • Heesters uitdunnen en opener maken

We genieten enorm van dit proces en zien de tuin soms met dag mooier worden. Maar toch: na lang wikken en wegen hebben we gekozen voor vertrek, De Pullenhof is verkocht!

De eerste voorjaarsbloeiers bij de poel

Open tuin
De nieuwe eigenaren zijn net als wij wég van de plek en zij willen de tuin verder ontwikkelen. Daarmee zijn we ontzettend blij! Zij hebben wel besloten de tuin voorlopig niet open te stellen voor publiek. Om die reden is De Pullenhof op 17 februari 2019 voorlopig voor de laatste keer open.

Wat betekent ‘Pullenhof’?
Jonge uilen worden ‘pul’ genoemd. Uilen behoren in Nederland tot de beschermde vogels. Sinds een tiental jaren hebben wij in samenwerking met Stone (STeenuilen Overleg NEderland) een aantal nestkasten in onze tuin voor verschillende soorten uilen, die met wisselend succes worden gebruikt.

Schalkwijk vijfling
Steenuilen 5-ling

Wij zijn in de loop van de jaren erg gehecht geraakt aan deze interessante vogels. Het is heerlijk om ’s avonds laat nog even een rondje te lopen en vlakbij hun roep te horen. In alle jaargetijden: territorium verdedigen, balts, maar ook het geblaas van net uitgevlogen jongen. Naast de steenuil zijn ook de kerkuil en de ransuil regelmatig te zien en te horen in onze tuin.

Wij heten u van harte welkom in onze tuin!

Matthé en Helma Sjamaar