Introductie

Welkom in onze open tuin: De Pullenhof.
Ruim 4000 m2 in Schalkwijk (gemeente Houten, Utrecht), doorsneden door de Blokhovense Voorvliet.

De Pullenhof

Polder Blokhoven is rond 1175 ontgonnen. Eeuwenlang stond op deze plek een molen.  De molen werd in 1880 door de firma Smulders vervangen door een stoomgemaal, dat in 1923 werd omgebouwd tot elektrogemaal.

Sinds januari 1994 wonen wij op deze prachtige plek. Hier kunnen wij onze liefde voor groen, groei en schoonheid naar hartenlust botvieren. Lekker zitten in de tuin en rustig genieten? Dat komt zelden voor – we zien altijd wel iets dat onze aandacht of inspanning vraagt.

Het basisontwerp voor de tuin is in 1994 gemaakt door Henk Gerritsen. In de loop van de jaren hebben we verschillende aanpassingen gedaan: een tuin is immers geen statisch ‘ding’ maar ontwikkelt zich voortdurend.

Sinds 2016 hebben we veel tijd gestopt in het vernieuwen en tegelijkertijd onderhouds-vriendelijker maken van de tuin. Dat doen we in nauwe samenwerking met  Carrie Preston (Studio TOOP, Amersfoort).

Carrie loopt als een ‘critical friend’ regelmatig de tuin met ons door, kijkt kritisch en stelt met ons verbeterplannen op. We worden enorm geïnspireerd de handen uit de mouwen te steken. Zo met zijn tweeën in de tuin waren we toch een beetje ‘bedrijfsblind’ geworden en het gesprek met een creatieve  en doortastende geest is precies wat we nodig hebben.

Concreet is de visie achter de genomen maatregelen:

  • Grotere groepen (vooral belangrijk voor het onderhoudsarmer maken)
  • Eigenheid van de verschillende delen van de tuin te versterken
  • Tevens enkele planten gebruiken en door herhaling om de eenheid door de tuin te vormen, verbinden
  • Bestaande lijnen versterken
  • Entrees en overgangen benadrukken
  • Heesters uitdunnen en opener maken

We genieten enorm van dit proces en zien de tuin soms met dag mooier worden. Maar toch: hebben wij na lang wikken en wegen gekozen voor vertrek, De Pullenhof staat te koop! Meer informatie op de FB pagina van De Pullenhof of Funda.nl.

De eerste voorjaarsbloeiers bij de poel

Open tuin
Zolang we hier wonen, komen we graag in contact met  andere tuinliefhebbers , onze ideeën over schoonheid en harmonie te delen en verder te ontwikkelen. Wij zijn aangesloten bij de KMTP (Groei&Bloei) en de Nederlandse Tuinen Stichting (tuin 196 in de Open Tuinen Gids 2018).

Wat betekent ‘Pullenhof’?
Jonge uilen worden ‘pul’ genoemd. Uilen behoren in Nederland tot de beschermde vogels. Sinds een tiental jaren hebben wij in samenwerking met Stone (STeenuilen Overleg NEderland) een aantal nestkasten in onze tuin voor verschillende soorten uilen, die met wisselend succes worden gebruikt.

Schalkwijk vijfling
Steenuilen 5-ling

Wij zijn in de loop van de jaren erg gehecht geraakt aan deze interessante vogels. Het is heerlijk om ’s avonds laat nog even een rondje te lopen en vlakbij hun roep te horen. In alle jaargetijden: territorium verdedigen, balts, maar ook het geblaas van net uitgevlogen jongen. Naast de steenuil zijn ook de kerkuil en de ransuil regelmatig te zien en te horen in onze tuin.

Wij heten u van harte welkom in onze tuin!

Matthé en Helma Sjamaar