Regen

Een paar fikse onweersbuien vanmiddag. En wat een water kwam er naar beneden: de kruiwagens staan bijna tot de rand vol. Met andere woorden: we kunnen er weer even tegen.  De foto’s hieronder zijn allemaal vanmiddag gemaakt in de Grassentuin.

Helenium ‘Zimbelstern’ met Deschampsia ‘Goldtau’:

De Vlonder met Miscanthus:

Rudbeckia fulgida var.daemii; op de voorgrond Epimedium ‘Lilafee’

Nogmaals de vlonder – het Groot Hoefblad aan de overkant richt zich na lange tijd weer op. Water!

Buxusmot

When in doubt, take it out …

Buxusmot!

Wij dachten dat we de buxusmot aardig onder controle hadden. De heggen stonden er prima bij dit jaar. Tot vorig weekend: opeens zaten de planten vól met rupsen. En binnen 48 uur waren ze grotendeels kaal. Overal  … de perken langs het Molenpad zijn er slecht aan toe.

De buxus hier is al zeker 40 jaar oud. Toen we hier kwamen wonen in 1994 omzoomden ze al een kruidenperk. Op advies van Henk Gerritsen herplantten we ze langs het Molenpad. Zo werd dit een stukje tuin met een klassieke uitstraling, een echo van veel boerenvoortuinen in Nederland.

De buxustuin in betere tijden

Maar ja, nu zaten we er maar mee. Ik ben niet van de halve maatregelen. Dus: de schaar ging erin!

Wég ermee!

We hebben de struiken die zwaar zijn aangetast tot op 7 cm teruggesnoeid in de hoop dat ze opnieuw gaan uitlopen. De rest van struiken hebben we bespoten met lavameel.

Kort terugknippen en hopen op herstel

Zo krijgt de buxus kans op herstel. Komt dat niet op gang, dan moeten ze volgend jaar wijken voor iets anders. Wat? Nog geen idee, maar dat komt dan wel tegen die tijd. Voorlopig hoop ik dat ze teruggroeien. Met goede voeding en lavameel hoop ik ze dan nog weer jaren mooi te houden!

Om te voorkomen dat we een volgende generatie motten tot ontwikkeling laten komen, hebben we het snoeihout verbrand.

De fik erin! 

 

 

 

 

Annus horribilis

2018 is een Annus horribilis aan het worden: in februari een ‘nawinter’´, toen een veel vroege, warme lente die overging in een hittegolf die alle records breekt en de tuin verschroeit.. Ondertussen vechten we tegen de Eikenprocessierups en is binnen 48 uur al onze buxus opgegeten door rupsen van de buxusmot. Ik denk af en toe: ‘Waarom tuinier ik nog?’ Nou hierom: de Grassentuin is ondanks alles prachtig!

Bruin

Dit jaar kunnen we al vroeg in het seizoen Piet Oudolf citeren: “Bruin is ook een kleur”.

Waterhoentjes

Een tuin is leuk. De beestjes in de tuin, maken een tuin geweldig!
Deze week hebben de waterhoentjes hun ‘tweede leg’ uitgebroed. Van hun eerste gezinnetje was helaas al binnen een paar weken geen jong meer over (reiger, snoek, rat, kat, ze eten er goed van).
Nu zijn er opnieuw vijf schattige kuikens. We zijn benieuwd …

Stoere bink voor niets en niemand bang!

Toch wel spannend, voor het eerst lopen over water!

Kattenstaart

 De grond is overal gescheurd van de droogte. Maar de Kattenstaart (Lythrum salicaria) heeft het met de voeten in het pierenbadje dat de moerasberm inmiddels is, en de kop vol in de zon, heel erg goed naar de zin. Ik kan me niet herinneren dat ze eerder zo uitbundig gebloeid hebben.

Onweer!

Eind april plantten we de ‘Onweerborder’ in, naar een ontwerp van Carrie Preston. Onze oude Pruikenboom (Cotinus) vormt als een grote donderwolk de achtergrond van deze border. Veel paars, blauw, rood en een pietsie oranje en geel hier. Door de strenge winter konden we lang niet alle planten krijgen, met als gevolg dat de borders maar half gevuld zijn. En dan is het nu ook nog veel te droog! Toch zijn we al erg ingenomen met de eerste resultaten!

Moerasberm

Een groot deel van de tuin zucht onder de droogte, de scheuren in de bodem zijn hier en daar al zo’n 5 cm breed. Maar de planten in moerasberm hebben nergens last van!

De Blokhovense Molenvliet vanaf het Molenpad. Aan de overkant zaailingen van Ligularia.

Deschampsia cespitosa ‘Goldtau’ met Viburnum opulus en op de andere oever Lythrum salicaria.