De Pullenhof in Seasons

De Pullenhof op de voorpagina van Seasons deze maand, hoe leuk is dat? Maar liefst acht (!) pagina’s met een prachtig artikel door Mirjam Enzerink dat ons doet blozen en mooie foto’s van Sietske de Vries.

Voorbij of hommeles?

Afgelopen zondag: prachtig weer, windstil en zon. Opeens gonst het aan alle kanten. De lange winterstop is voorBIJ. Alhoewel, vandaag is het weer hommeles: bitterkoud met een snoeiharde noordoosten wind. Alle voorjaarsbloeiers laten de kopjes hangen en er is geen insect te zien.

Alle Helleborussoorten zijn verrukkelijk!

 

Pittige vorst

Afgelopen week in de tuin. Pittige vorst maar wat is het mooi met een zonnetje erbij!


Een onbekende zaailing in de oksel van de oude pruimenboom. Een mooi beschut plekje!


Sneeuwklokjes aan de voet van de rode beuk.


Helleborus foetidus en sneeuwklokjes rondom de eik. Hier en daar ook een krokus. Hieronder een zaailing van Helleborus orientalis.


 

Specht

Onlangs spotte ik deze specht op een van de essen.

Ik maak  zorgen over deze boom: de essentaksterfte waart ook in Schalkwijk en omgeving rond. Staatsbosbeheer kapt momenteel veel bosschages  in een poging verdere verspreiding te voorkomen. Wat een kaalslag overal, heel treurig! Ik hoop dat onze bomen gespaard blijven, maar vrees het ergste gezien de landelijke ziektepercentages.

De ziekte wordt veroorzaakt door het vals essenvlieskelkje, een Aziatische schimmel.

Koelreuteria

Na alle winterstormen hangt er nog één lampion in de
Koelreuteria paniculata bij de voordeur.

De boompjes kreeg ik als zaailingen van mijn ikebana-docente, Truus Prop uit Utrecht. Jarenlang ging ik met veel plezier elke twee weken naar haar les. Totdat de tuin mij in haar greep kreeg en ik gepassioneerd ging tuinieren in plaats van ‘schikken’.

Zonsopgang

Zonsopgang, afgelopen zondag. Heptacodium miconoïdes is niet alleen een waardevolle struik om de bloei laat in het jaar. Ook de bast mag er wezen!

Heptacodium miconoïdes – op de achtergrond het tuinhuis.

De bast van Heptacodium miconoïdes.

Het tuinhuis bij de poel – krokussen en sneeuwklokjes wachten op de zon.