De langste dag

Gisteren de langste dag. Ik ben dan altijd een beetje sentimenteel, wat dat betekent dat de dagen weer gaan korten. Op de een of andere manier gaat dat altijd sneller dan het lengen! Voor ik het weet vertrek ik ’s ochtends weer in het donker naar kantoor, om ’s avonds in het donker thuis te komen. En zie ik de tuin alleen in het weekend.

Papavers in de grassentuin

Nu genieten van elke minuut dat het licht is én van het prachtige weer! Aan het begin van de avond viel hier een stevig bui. Heerlijk!

Geslaagd Open Tuinen weekend

Wat vind ik het toch leuk de liefde voor het tuinieren te delen met andere tuinliefhebbers. Moe en tevreden kijken wij terug op twee drukke Open Tuinen dagen: in totaal kwamen er ruim 80 enthousiaste bezoekers naar onze en andere tuinen in Schalkwijk. De jongste was 4 maanden, de oudste 89!

Het weer zat mee: wat een prachtige dag was het vandaag. Alle bezoekers: dank voor uw komst!

Het pad langs het huis

Open tuin zaterdag

Een gezellig open tuin, met ruim 30 geïnteresseerde bezoekers. ’s Avonds hebben we de tuin weer ‘voor onszelf’ en kan ik het niet laten nog even de camera te pakken.

In de grassentuin zijn de akeleien (bijna) uitgebloeid. Digitalis ‘Glory of Roundway’ komt in bloei. De planten kochten we 2 jaar terug bij Kwekerij de Morgen / Dirk de Winter Ontwerp.

Een zaaling Geranium tegen het huis. Diep ingesneden blad en frisroze bloemen. Zo mooi dat íe mag blijven staan!

De ‘Moonlight’-border werd begin april aangeplant. We zien nu al een gestage ontwikkeling. Aquilegia ‘Yellow Queen’ bloeit wekenlang!

Trifolium rubens achter het huis.

Clematis viticella ‘Rubra’

Een prachtige zonsopgang, met mist over de velden. Clematis viticella ‘Rubra’ licht op in de eerste zonnestralen. Deze betrouwbare klimmer slingert zich door Rosa ‘Phyllis Bide’ en Stipa gigantea bij de voordeur.

Clematis viticella ‘Rubra’

17 en 18 juni: Open Tuin

Zaterdag 17 en zondag 18 juni zijn wij van 10-17 uur open in het kader van het Groei&Bloei Nationale Tuinenweekend. Toegang gratis.

Er doen meer dan 10 tuinen mee in Houten, Schalkwijk, Tull en ’t Waal en ’t Goy . Kijk hier welke tuin wanneer open is. Het belooft mooi weer te worden, dus pak de fiets en kom langs!

Pioenen

Er wordt wel gezegd dat in de droge schaduw onder een berk weinig wil groeien. Onze pioenen voelen zich er echter prima thuis. Ze staan ook dit jaar weer uitbundig in bloei! Ik heb geen idee wat de naam is van deze soort, dus als iemand het weet … ik houd me aanbevolen.

De groep wordt elk jaar groter!

Ontwikkeling Grote borders

Begin april plantten we de grote borders opnieuw in naar een ontwerp van Carrie Preston. Thema ‘Maanlichtgeel’. De planten slaan goed aan en er komt al wat kleur tevoorschijn. Dat is mooi te zien in de Baptisia en de Akelei.

Baptisia en akelei aan de voet van de beuk
De Baptisia zijn zaailingen met als basiskleur geel – hoe ze er precies uitzien is een verrassing. Elke plant is anders!
Akelei ‘Yellow Queen’
Baptisia knoppen in tegenlicht
En deze Baptisia is prachtig zachtgeel. Wat een feest!

Iris

Deze Iris staat volgens de boekjes veel te nat: hij/zij heeft een plek aan de rand van de vliet. En dan ook nog eens op plek waar maar weinig zon komt. Heel vroeg in de ochtend en aan het eind van de dag. Het blijft waarschijnlijk om die reden altijd bij 1 bloem per jaar. Maar wat voor een! Ik denk dat dit Iris ‘Fuji Skies’ is, maar helemaal zeker ben ik daar niet van.

Juni = rozenmaand

Deze zaailing rambler groeit door de Gelderse roos (Viburnum opulus). Een prima combinatie: de roos komt in bloei als de Viburnum net is uitgebloeid en verlengd zo de ‘bloeitijd’ van deze struik. De knalrode bessen van de Viburnum combineren in de herfst mooi met de kleine, oranje rozenbottels.

Warm!

Het was weer lekker warm vandaag! De tuin houdt zich uitstekend, dankzij een stevig onweer afgelopen nacht.