Het blijft maar mooi weer!

Het blijft maar mooi weer en de Moonlightborders worden steeds mooier. Wat is dit stuk tuin prachtig in elk jaargetijde. En dan te bedenken dat er pas vorig voorjaar is ingeplant. Detail: dit zijn borders zonder grassen, want die wilde ik er hier persé niet in. Dankjewel Carrie Preston voor het helpen realiseren van mijn droom!

Aster turbinellus

Afgelopen zondagavond: Aster turbinellus in de hoofdrol. In het licht van ondergaande zon levert dat een mooi schouwspel op in de Grassentuin.

De combinatie met Stipa brachytricha en Miscanthus is ‘pure magic. Op de achtergrond het rood van Amelanchier lamarckii.

Hoe  lager de zon komt, hoe mooier het strijklicht.

Tussendoor valt het licht op Verbena bonariensis. Op de achtergrond het goudgeel van Deschampsia ‘Goldtau’.

Zon

Heerlijk zonnig dagen, wat een cadeau deze nazomer!

Zomertijd

Ik pleit voor handhaving van de zomertijd: wat een feest dat het nog licht is als ik ’s avonds thuis kom van mijn werk!

Een lage najaarszon …

De zon staat laag in deze tijd van het jaar. Dat geeft een bijzondere sfeer in de Moonlight-borders. En vanaf nu wordt het alleen nog maar mooier!

De basis van deze border pakt zó mooi uit in deze tijd van het jaar: Heuchera villosa ‘Autumn Bride’ en Aster ‘Looman’s Blue’  stelen de show.

Herfst in de Grassentuin

Heerlijke herfst in de Grassentuin.

Aruncus ‘Woldemar Meier’, een topplant die je veel te weinig ziet.

Essentaksterfte

Essentaksterfte bedreigt deze prachtige (inheemse) boomsoort. Steeds meer bomen zijn aangetast. Ik ben bang dat de zo karakteristieke, sierlijke es binnen een paar jaar uit onze tuin en ons landschap verdwenen zal zijn!

Essentaksterfste is een agressieve en dodelijke schimmelziekte. Op de website van Staatsbosbeheer vond ik dat in 2016 al 80% van ons essenbos is aangetast. Afgelopen jaar zijn in onze omgeving al veel essenbossen gekapt door SBB in een poging de verspreiding van de schimmel tegen te gaan.

De schimmel treft niet alleen Nederland, overal in Europa slaat de ziekte toe. Afgelopen zomer in Frankrijk werd ik helemaal verdrietig van de doodzieke en dode bomen. Prachtige landschappen worden hierdoor geraakt, bijvoorbeeld in het dal van de Aube. Langs de rivier alleen maar ernstige zieke bomen.

Ook wij hebben essen in de tuin. Een 20 jaar oude treures bij de schuur en twee exemplaren die al groot waren toen we hier kwamen wonen. De ene torent boven het tuinhuis uit en de andere, een meerstammige boom, staat in de grassentuin. We moeten er niet aan denken dat we ze moeten gaan missen.

De boom bij het tuinhuis is de oudste van het stel. Een kanjer!

De meerstammige boom in de Grassentuin. Ik moet er niet aan denken deze boom te moeten missen. Hij is beeldbepalend op deze plek!

De treures is het jongste exemplaar in onze tuin. Hij staat nu zo’n 20 jaar op het ‘schiereiland’ bij de schuur. Ooit kochten we bijna een bouwvallige boerderij in Nieuwegein omdat de eeuwenoude treures in de voortuin zo mooi was. We kochten uiteindelijk een goed huis en plantten zelf de es erbij.

 

 

Herfstregens

Langs de schuur bloeien Dahlia en Cosmea nog volop. Toch zit het eind van het seizoen eraan te komen.Afgelopen zondag al een voorproefje van de najaarsstormen. Daar moesten ze echt even van bekomen!

Appelbes

Appelbes (Aronia melanocarpa) bloeit vrij onopvallend in mei (witte trossen) en de zwarte bessen zijn eind juli al helemaal opgesnoept door de merels. Maar dan komt de herfst: deze struik is een van de eerste die zich tooit in felle kleuren.

Aan deze kant een combinatie met Persicaria.

Aan de voet Helleborus, Geranium en Carex.

Detail.

Eenjarige cyclamen geven nog kleur aan de voet van de struik.

Aan de kant van het terras een combinatie met Gillenia trifoliata.